Uyku Problemi

Uyku, her bir birey için fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasını, yenilenmesini sağlamaktadır. Yani her gün düzenli süreler ile gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Gündelik hayat akışı içerisinde fiziksel ve zihinsel yorgunluğun dinlenmesini sağlamaktadır. Bu sayede birey güne daha aktif ve zinde başlayabilmektedir. Sağlıklı uyku düzeni 6-8 aralığındadır.

Yeterince uyuyamama, dinlenememe sonucunda kişi güne yorgun başlıyorsa ya da uyandığı zaman yeterince dinlenemediğini yani yorgunluğunun devam ettiğini hissediyorsa uyku bozukluklarıyla bir ilişkisi olabilmektedir. Uyku bozukluğuna sahip olan kişiler gün içerisinde kendilerini uyurken bulabilmektedirler.

Uyku Problemleri Neden Olur?

Uyku problemlerinin altında birçok sebep olabilir. Psikolojik ya da fizyolojik nedenlerden ötürü oluşabildiği gibi gün içerisinde aşırı kafein tüketimi, alkol tüketimi veya aşırı stresli geçen bir dönem vb. aktiviteler ile de oluşabilmektedir.

Uyku Problemlerinin Şikayetleri

Gece sık sık uykunun bölünmesi.
Uykuda irkilmek
Sık sık kabuslar görmek
Gün içerisinde sürekli uykulu hal.
Yeteri kadar uyunduğu halde uykuyu alamama.
Fazla uyumak.
Uykuya dalmakta zorlanmak.

Uyku Bozuklukları

İnsomnia-Uykuya Dalamama

Genç yaşlarda daha sık görülen insomnia uykuya dalamama ve uyku sırasında sık sık uyanmayla ilişkilidir. Kişiler sabah uyandığında oldukça yorgun hissetmektedirler. Kişilerin gündelik işlevlerinde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Süreç içerisinde kişi iş, sosyal hayat, ilişkiler yönünden olumsuz anlamda oldukça etkilenmeye başlayabilmektedir.

Hipersomnia-Aşırı Uykululuk

Kişi normal uyku süresi aralığından çok daha fazla uyumaktadır. Birey 10-12 saat ve fazlası uykuya ihtiyaç duymaktadır. Bu sebepten ötürü gündelik işlevlerde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Hipersomnia’nın daha ileri boyutu Narkolepsi olarak adlandırılır. Narkolepsi ani ve birden bastıran uyku halidir, birey bu durumu engelleyemez. Genetik faktörleri olan nörolojik bir bozukluktur. Birey hiç olmayacak yerde birden uyuyabilmektedir. Tedavi süreci tamamlanmadan araba sürmek gibi eylemlerden kaçınılması gerekmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu

Uyku ve dinlenme esnasında kişi hareketsiz kalmakta zorlandığı için kaliteli bir uyku süreci yaşayamamaktadır. Sadece bacaklarda değil kollarda da görülebilmektedir.

Uyurgezerlik

Bireylerin uyku esnasında sayıklaması, uyurgezerlik, ses çıkarma gibi belirtilerin gösterdiği uyku bozukluğu türüdür. Genellikle kişi en derin uyku halindeyken olmaktadır. Belirtileri arasında ağlayarak uyanmak, bağırarak uyanmak, yoğun kalp atışları, hareket etme gibi durumlar bulunmaktadır.

Uyku Felci

Halk arasında ‘karabasan’ olarak da bilinmektedir. Birey uykuya dalmadan hemen önce bedenini geçici olarak hareket ettirememesi durumudur. Aynı an da halüsinasyonlarda olabilmektedir.

Uyku bozuklukları hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için Antalya Konyaaltı’nda bulunan Tales Psikoloji kliniğimize başvuruda bulunabilirsiniz.

Antalya Psikolog Tunahan Şahin

HER TÜRLÜ PSİKOLOJİK SORU VE SORUNLARINIZ İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

Fizyoterapist Yusuf Önkol Uzman Klinik Psikolog Hatice ÖNKOL | Antalya 7/24 İletişim Hattımız. Nasıl Yardımcı Olabiliriz?