BLOG
Depresyon Nedir?
Günümüzün yaygın rahatsızlığı olarak bahsedilen depresyon, birçok farklı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır. İnsanlar kendi aralarında mutsuz hissettiklerinde,…
Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Nedir?
Halk arasında kaygı, bunaltı ve sıkıntı olarak da bildiğimiz anksiyete, bizim için tehlikeli olan bir durum veya bu durumla ilişkili uyaranlara karşı…
Depresyon ve Anksiyete
Depresyon ve AnksiyeteDepresyon ve anksiyete nedir?Bu ruh halini etkileyen faktörler nelerdir?Depresyon Belirtileri: Neleri İçerir?Depresyonun bilişsel,…
İş Stresi ve Kariyer Sorunları
İş Stresi ve Kariyer Sorunlarıİş hayatı, çoğumuzun büyük bir kısmını geçirdiği önemli bir alanı temsil eder. Ancak iş stresi ve kariyer sorunları, bu…
Stres Nedir?
Stres, yaşamın her zaman içerisinde bulunur ve insanlığın doğal bir parçasıdır. Gündelik yaşam içerisinde sıklıkla stres yükü altına gireriz. Çoğu zaman…
Uyku Problemi
Uyku, her bir birey için fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasını, yenilenmesini sağlamaktadır. Yani her gün düzenli süreler ile gerçekleştirilmesi gereken…
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)-Takıntı
Genel olarak bireyin kendisinden uzaklaştıramadığı düşünce ve davranış kalıpları olarak bilinmektedir. Kişinin kendi iradesi dışında kontrol edemediği…
Doğru İletişim
İnsanlığın varoluşundan bu yana etkileşim kurma olanağı sağlayan iletişim hayatlarımızın vazgeçilmez bir unsurudur. İnsanların psikolojik ve sosyolojik…
Sosyal Kaygı Bozukluğu
Hayatın olağan akışı içerisinde birçok ilişki kurmamız gerekir. Bunların arasında ikili ilişkiler, sosyal ilişkiler, iş hayatında ve okul yaşamında aktif…
Bağlanma Stilleri
Bağlanma stilleri içerisinde bebekler büyüdükleri aile ya da birincil bakım veren kişinin özelliklerini içselleştirme eğilimi göstermektedirler. Bağlanma…
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan çocuklar, ebeveynlerinden ya da birincil bakım verenlerinden ayrılmaya korkar. Ebeveynleri dönse de endişeli ruh hali devam etmektedir.…
Tuvalet Kazanımında Ailenin Rolü
Tuvalet kontrolü kazanımı, erken çocukluk dönemi çocukların önemli gelişimsel görevlerinden birisi olup çocuğun bağımsızlık içeren davranışlarındandır. …
Enürezis(Alt Islatma): Destekleyici Bir Ortam Oluşturma Yolları
Enürezis, idrar kontrolünün gelişimsel olarak sağlanmasının beklendiği yaşta, çocuğun tekrarlayıcı bir şekilde giysilerini ve yatağını ıslatma sorunudur. Üç farklı şekilde…
Çocuklarla Deneyimsel Oyun Terapisi: Duygusal İyileşme ve Gelişim İçin Oyunun Gücü
Deneyimsel oyun terapisi, çocukların duygusal ifadelerini ve iç dünyalarını oyun yoluyla ifade etmelerine yardımcı olur. Bu terapi türünde çocuklar, oyuncaklar,…
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Oyun Terapisinin gelişimine önemli katkılar sağlayan oyun terapisti Garry Landreth der ki “Kuşlar uçar, balıklar yüzer ve çocuklar oynar.” Çocuklar için oynadığı oyunlar; hayal ile gerçek dünya arasında bir köprü oluşturur…
Panik Atak
Panik atak, aniden başlayan ve düzensiz aralıklarla tekrar edebilen şiddetli korku oluşturan bir ataktır. Kişinin önünde belirgin bir stres ya da tehlike kaynağı yoktur. Bu olmamasına rağmen yaşanan belirgin bir rahatsızlık durumudur.…
Düzensiz Bağlanma
Düzensiz bağlanma stiline sahip çocuklar açık bir bağlanma stili göstermezler. Bakım verene yakın olmayı istemez aksine bakımverene yönelik herhangi bir çaba olmadığı görülür. Bakımvereni sürekli bir tehdit kaynağı olarak gördükleri için aralarında genelde direnme ve kaçınma…
Güvenli Bağlanma
Ebeveyni ile güvenli bağlanma gerçekleştirmiş bebekler, çocuklukta, yetişkinlikte çok daha özgüvenlidir, empati kurabilirler ve çok daha güçlü iletişim becerilerine, olumlu benlik algılarına sahiptirler.…
Kaçıngan Bağlanma
Kaçıngan bağlanma stiline sahip çocuklar dünyayı güvensiz bir yer olarak algılar, iletişimden ve bağ kurmaktan kaçınırlar. Genelde kimseden ilgi beklentileri olmaz, destek görmeye kapalıdırlar.…
Helikopter Ebeveynlik
Çocukların sosyal alanda geliştikleri ilk kurum ailedir. Aile içinde gösterilen davranış ve tutumlar çocuğun hem eğitim hem sosyal hayatını etkiler.Bireylerin kendilerini topluma ne kadar…