Kaçıngan Bağlanma

Kaçıngan bağlanma stiline sahip çocuklar dünyayı güvensiz bir yer olarak algılar, iletişimden ve bağ kurmaktan kaçınırlar. Genelde kimseden ilgi beklentileri olmaz, destek görmeye kapalıdırlar. Buradan gelen şemalarla yetişkinlikte de bireyselliği tercih ederler.

Erken çocukluk döneminde bakım verenin istikrarlı bir şekilde duygusal olarak destekleyici olmaması çocuğun dünyayı güvenilmez bir yer olarak algılamasına ve “kaçınma” stratejisi benimsemesine sebep olur. Bu da yetişkinlikte kendini kişinin duygusal olarak yakın ilişkilerden kaçınması olarak gösterir. Kaçıngan bağlanma gösteren bireylerde -özellikle romantik ilişkilerde- kendilerini duygusal olarak ifade etmekte zorlandıklarını, partnerlerine karşı mesafeli durduklarını ve bağımsızlıklarına son derece düşkün oldukları bir bağlanma modeli görürüz. Buradaki bağımsızlık modelinin özünde ise güç değil, derin duygusal bağlanmaları engelleyecek bir bariyer metaforu vardır.

Kaçıngan bağlanma stili belirtileri:

•ž partnerine duygusal bağlamda yakın olmaktan kaçınma

• sürekli olarak bağımsızlığı vurgulama ve bağımlılıktan kaçınma

• eleştiriye ve reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterme

• ilişkide sorunları görmezden gelme ve hem kendi hem de partnerin ihtiyaçlarını önemsememe

Tüm bunların temelinde çocukluktan gelen dünyanın güvenilmez bir yer olduğuna ve kişinin kendini koruması gerektiğine dair inancının yer aldığı gözlenmiştir.

Kaçıngan bağlanma hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için Antalya Konyaaltı’nda bulunan Tales Psikoloji kliniğimize başvuruda bulunabilirsiniz.

Antalya Psikolog, Konyaaltı Psikolog, Antalya En İyi Psikolog, Antalya Psikolog Tavsiye

HER TÜRLÜ PSİKOLOJİK SORU VE SORUNLARINIZ İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

Fizyoterapist Yusuf Önkol Uzman Klinik Psikolog Hatice ÖNKOL | Antalya 7/24 İletişim Hattımız. Nasıl Yardımcı Olabiliriz?