Stres Nedir?

Stres, yaşamın her zaman içerisinde bulunur ve insanlığın doğal bir parçasıdır. Gündelik yaşam içerisinde sıklıkla stres yükü altına gireriz. Çoğu zaman birey bunun farkında bile değildir. İş, aile, eğitim, sosyal ilişkiler, romantik ilişkiler, sağlık gibi birçok stres oluşturacak etmenlerle bir arada yaşam sürdürülür. Karşılaştığımız iyi ve kötü durumlar stres yaratırken, kendi kendimize yaptığımız zihinsel aktiviteler, düşüneler, duygular da bireye stres yaratmaktadır.

Stres, bireyin herhangi bir duruma karşı oluşturduğu psikolojik tepki olarak açıklanabilmektedir. Doğal bir tepki olan stres, binlerce yıllık deneyim sonucu bizi hayatta tutan yani aslında bize hizmet eden önemli bir kaynaktır.

Gündelik hayat içerisinde karşılaştığımız stresli durumlar, bizi olumsuz anlamda etkilemeye ve işlevimizi azaltıcı belirtiler göstermeye yol açabilir. Bu durumun tam olarak farkında olmasak da zaman içerisinde bireyi tüketmektedir.

Stresin Belirtileri

Fiziksel Belirtiler

Bedensel yakınma Fiziksel gerginlik Kalp çarpıntıları Baş ağrısı Göğüste daralma vb. etkiler oluşturabilmektedir.

Psikolojik Belirtiler

Tükenmişlik hissi Tahammülsüzlük Öfke İlişkiler de bozulmalar Uyku problemleri İştah azalması ya da artması vb. etkiler oluşturabilmektedir.

Yoğun stresin ve bu belirtilerin kişi üzerinde uzun süreli devam etmesi durumunda birçok sağlık yol açabilir. Fiziksel olarak kalp hastalıkları, tansiyon, mide ve bağırsak sorunları, omuz ve sırtta ağrı, nefes daralması gibi fiziksel rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bununla birlikte psikolojik olarak depresyon, anksiyete, panik atak, sosyal olarak geri çekilme gibi problemler oluşturabilmektedir.

Optimum/İdeal Stres Nedir?

Stres insanlar için olumsuz bir durum olarak görülüyor olsa da aslında bizim yaşamamız için en önemli faktörlerden birisidir. Optimum seviyede olan bir stres düzeyi kişiyi harekete geçirir ve aktif tutmaktadır. Bu sayede birey o an gerçekleştirmek istediği hedefi uygun bir şekilde yönetir ve gerçekleşmesini sağlar. Stresin düşük olması kişiyi harekete geçirmez bununla beraber stresin yüksek olması da kişiyi yoğun baskı altına alarak tükenmesine ve yine hareketsizleşmesine yol açabilmektedir.

Stres ve stres yönetimi hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için Antalya Konyaaltı’nda bulunan Tales Psikoloji kliniğimize başvuruda bulunabilirsiniz.

Antalya Psikolog Tunahan Şahin

HER TÜRLÜ PSİKOLOJİK SORU VE SORUNLARINIZ İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

Fizyoterapist Yusuf Önkol Uzman Klinik Psikolog Hatice ÖNKOL | Antalya 7/24 İletişim Hattımız. Nasıl Yardımcı Olabiliriz?