Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)-Takıntı

Genel olarak bireyin kendisinden uzaklaştıramadığı düşünce ve davranış kalıpları olarak bilinmektedir. Kişinin kendi iradesi dışında kontrol edemediği ya da kontrol etmekte zorlandığı durumları açıklamaktadır. Peki obsesyon ve kompulsiyon farkı nedir; obsesyonlar bireyin zihnine hücum eden, ısrarcı ve tekrarlayan düşünceler olarak tanımlanmaktadır. Bununla beraber bu düşüncelere tepki olarak oluşan tekrarlayan davranışlar ise kompulsiyon olarak tanımlanmaktadır.

Obsesyon Örnekleri

Birçok çeşitliliği olan obsesyon örnekleri;
Temizlik
Mikrop bulaşmasından korkma
Hata yapmaktan korkma
Sosyal ilişkiler içerisinde kabul edilemez şekilde davranma korkusu
Günah işlemekten Korkmak
Şüphecilik, kuşku ve güven ihtiyacı
Simetri, düzen kusursuz olma
gibi birçok obsesyon çeşitliliği bulunmaktadır.

Kompulsiyon Örnekleri

En yaygın kompulsiyon örnekleri şu şekildedir ve birey bu davranışları yapmaktan kendisini alıkoyamaz, zorunlu hisseder.

Tekrarlayan el yıkama davranışı
Tekrarlayan duş almak
Bir iş yaparken sürekli sayı sayma vb. davranış
Mutfak, ocak, ütü gibi araçları sürekli kontrol etmek
Gündelik işleri belirli sıra ile yapmak
Düzenli kelime ve duaları tekrarlamak

Obsesyonlar ve Kompulsiyonlar Nasıl İşler?

Günlük hayat içerisinde bireyin deneyimleri ve karşılaştıkları olaylar silsileleri sonrasında bu tarz obsesyona dönüşüm gerçekleşebilmektedir. Bir nevi zihnin yorumlayış biçimidir. Yani bu düşüncelerin kontrol edilmesi gerekiyormuş gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu düşünce çeşitliliği ve kalıpları artıkça da kompulsiyonlar başlamaktadır. Bu süreç bireyin günlük hayat içerisinde işlevini bozma noktasına gelmeye başlaması olası bir durumdur. İşlev bozuldukça bireyin zorlantısı ve harcadığı zaman daha çok artacaktır. Kişi yorgunluk ve tükenmişlik noktasına doğru ilerler bu oldukça doğal bir durumdur.

Kişiler bu noktada hiç kurtulamayacak gibi düşünmeye başlayabilirler fakat oldukça anlaşılır bir durumdur. ‘Terapiye başlasam ne değişir ki, ne yaparsam yapayım hep böyle olacak, ’ gibi düşünceleri olabilmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)-Takıntı hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için Antalya Konyaaltı’nda bulunan Tales Psikoloji kliniğimize başvuruda bulunabilirsiniz.

Antalya Psikolog Tunahan Şahin

HER TÜRLÜ PSİKOLOJİK SORU VE SORUNLARINIZ İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

7/24 İletişim Hattımız. Nasıl Yardımcı Olabiliriz?