Sosyal Kaygı Bozukluğu
Sosyal Kaygı Bozukluğu
Hayatın olağan akışı içerisinde birçok ilişki kurmamız gerekir. Bunların arasında ikili ilişkiler, sosyal ilişkiler, iş hayatında ve okul yaşamında aktif rol almak gibi bireyin birçok kontak kuracağı alan mevcuttur. Genelde kalabalık önünde ya da patron gibi otoriter bir figürün karşısında iletişimde korku gibi görülse de birçok insan için hayatın her alanındaki ilişkiler de bulunmaktadır. Bunlar markete gitmek, otobüs de yolculuk, yol tarifi sormak ya da garsonlar ile iletişim gibi daha sıradan durumlarda dahi yoğun kaygı ve gerginlik görülmektedir.
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Sebepleri
Sosyal fobi genellikle etkileşim içeren ortamlarda görülmektedir. Bu etkileşimler içerisinde kişi genellikle rezil olacağını, küçük düşürüleceğini, eleştirileceğini ya da kendisine karşı olumsuz bir değerlendirme yapılacağına dair kaygı ve gerginlik ortaya çıkmaktadır. Kişi bu yaşadığı durumun dışardan fark edileceğine dair de ekstra bir kaygı hissetmektedir. Yani bir kısır döngü oluşmaktadır.
Eleştirel bir çevre
Dolaylı olarak görmüş olduğu başkasının başına gelmiş bir durumun varlığı
Akran zorbalığına maruz kalmak
Utanç verici kötü bir deneyimin varlığı
Mizac vb. durumlardan ötürü oluşabilmektedir.
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Belirtileri
Soyal kaygı bozukluğunda kişi bir durumla karşılaşacağını düşünmeye başladıysa bedensel olarak yoğun bir belirti göstermeye başlayabilir. Kişinin aklından hata yapmamalıyım, kaygılı olduğum belli olmamalı, mükemmel olmalıyım, beğenilmeliyim gibi yoğun düşünceler geçmeye başlayabilir. Tüm bunların sonucunda da bu bedensel belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Hızlı kalp atışı ve çarpıntı
Kas gerginliği
Mide ve bağırsak sorunları
Nefes almakta güçlük
Sıcak basması
Terleme ve titreme
Yüz kızarması
Ağız kuruluğu
Kulak çınlaması
Bayılma
Sosyal kaygı bozukluğu hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için Antalya Konyaaltı’nda bulunan Tales Psikoloji kliniğimize başvuruda bulunabilirsiniz.
Antalya Psikolog Tunahan Şahin