Bağlanma Stilleri
Bağlanma Stilleri
Bağlanma stilleri içerisinde bebekler büyüdükleri aile ya da birincil bakım veren kişinin özelliklerini içselleştirme eğilimi göstermektedirler. Bağlanma stilleri gelişimini etkileyen durumlar şöyledir; bebeğin ihtiyaçlarına beklenilen zaman içerisinde karşılanması, ihtiyacın tatmin edici olarak karşılanması, ihtiyaçlar karşılandığı esnada güvenli temas iletilerinin olması gibi durumlar bağlanma stillerini temellendirmektedir. Küçüklükte gerçekleşen bu durumlar yetişkinlik dönemlerinde bireylerin sosyal ve duygusal etkileşimlerini doğrudan etkileyebilmektedir.
Bağlanma Stilleri ve Romantik İlişkiler
Birey romantik ilişkilerinde sahip olduğu bağlanma stiline yakın düzeyde yaşamaya eğilim göstermektedir. Sonuç olarak kişilerin bağlanma stilleri romantik ilişkilerini doğrudan etkilemektedir. Bu durum ilişkiden alınan tatmin düzeyini ve istikrarını etkileyebilir.
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanmaya sahip olan kişilerin çocukluk dönemlerinde ebeveynleriyle daha çok vakit geçirdiği, diğer bağlanma stillerine göre ailelerin çocukların ihtiyaçlarını zamanında ve tatmin edici şekilde karşıladıkları görülmüştür. Çocuk, bir yabancıya karşı kendi ebeveynini tercih eder. Güvenli olarak bağlandığı gözlemlenen çocuğun annesi giderse üzülür ama onun tekrar geleceğini de bilir ve sakin olduğu gözlemlenir. Güvenli bağlanan bireyler yetişkinlik yaşamlarında uzun ilişkilere daha fazla güvenir, yakın ilişki kurmaktan keyif alır, özgüven düzeyi daha yüksektir, ihtiyacı olduğu zaman profesyonel destek almaya daha yatkındır ve paylaşımcı olma eğilimi daha yüksektir.
Güvensiz Bağlanma
Kaygılı Bağlanma
Kaçıngan Bağlanma
Düzensiz Bağlanma olarak üçe ayrılmaktadır.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanma stiline sahip olan çocuklar bulunduğu ortamdaki yabancılara daha şüpheci yaklaşmaktadırlar. Bebek birincil bakım vereninden ayrıldıklarında daha çok tepki verir ve birincil bakım veren odaya döndüğünde sakinleşme ve rahatlama görülmez. Kaygılı bağlanma stiline sahip olan bireyler yetişkinlikte yakın ilişki kurmakta isteksiz olarak gözlemlenmiştir. Genel olarak romantik ilişkide olduğu kişinin kendisinin duygularına karşılık vermediğinden şüphe etmektedirler.
Kaçıngan Bağlanma
Kaçıngan bağlanma stiline sahip çocuklar ebeveynlerinden ya da birincil bakım vereninden kaçınma eğilimi göstermektedirler. Kaçıngan çocuklar ebeveynlerinden aldıkları ilgiyi reddetmezler fakat aramaya da çalışmazlar. Kaçıngan bağlanan çocuk ebeveyn ve bir yabancı arasında tercihte bulunmayabilir. Yetişkinlik zamanlarında yakın ilişki kurmakta zorlandıkları gözlemlenmiştir. İlişkilerine çok fazla yatırım yapmaya çekinirler çünkü ilişki sona erdiği zaman çok az zorlantı yaşamak isterler. Yakınlıktan kaçmak için çeşitli bahaneleri kullanabilirler. Stresli zamanlar içerisinde karşısındaki kişiye karşı destekte bulunmayabilirler ve hisselerini pek paylaşma eğilimi göstermezler.
Düzensiz Bağlanma
Düzensiz bağlanma stiline sahip olan çocuklar açıkça bir bağlanma stili göstermemektedirler. Bakım verenlerine karşı tepkileri genellikler direnme, kaçınma gibi karışım göstermektedirler. Çocukların kafaları karışık gibi görülebilmektedir.
Bağlanma stilleri hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için Antalya Konyaaltı’nda bulunan Tales Psikoloji kliniğimize başvuruda bulunabilirsiniz.
Antalya Psikolog Tunahan Şahin