Depresyon Nedir?
Depresyon Nedir?
Günümüzün yaygın rahatsızlığı olarak bahsedilen depresyon, birçok farklı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır. İnsanlar kendi aralarında mutsuz hissettiklerinde, keyifsiz olduklarında, karamsarlık seviyeleri yükseldiği zamanlarda bu içsel duyguyu tarif etmek için depresyonda olduklarını söylemektedirler. Depresyon bu tip durumlardan çok daha fazlasıdır çünkü depresyon sadece kısa süreli dalgalanmaları içermez ve psikolojik bir rahatsızlıktır. Depresyon, tüm bedenimizi, duygularımızı, davranışlarımızı ve düşüncelerimizi etkileyen birden fazla belirtinin eşlik ettiği psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır.
Depresyon, en az iki hafta boyunca süren, mutsuzluk ve umutsuzluğun belirgin olarak eşlik ettiği çökkün bir ruh halidir. Genel olarak hiçbir şeyden keyif alamama durumu mevcuttur. Hayata ve geleceğe dair umutsuzluk düşüncelerinin hakim olduğu, gün içerisindeki ilgi ve motivasyon kaybının günlük işlevleri kısıtladığı, enerji düşüklüğü, yorgunluk ve uyku problemlerinin bulunduğu birçok belirti aynı zaman içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ciddi ve çözümü olan bir rahatsızlıktır. Her yaşta ve insanda görülür ve oldukça yaygındır.
Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri birden fazla alanda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum bireysel farklılıklardan ötürü değişiklik gösterebilir. Çeşitli duygusal, davranışsal, bedensel ve düşünsel davranışsal belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Düşünce Alanı
Birey depresyonda ise eğer kişinin düşünceleri genellikle geçmiş olumsuz deneyimlere ve gelecekte olmasından çekindiği olumsuz durumlara gider ve buna zaman harcar. Tüm bunlar olumsuzluk, karamsarlık oluşturur ve birey bu durumun asla geçmeyecek olduğuna inanmaya başlar.
Duygusal Alan
Birey depresyonda ise genel olarak karamsar, umutsuz, tedirgin ve huzursuz hissedebilmektedir. İçsel olarak değersizlik ve çaresizlik hisleri ortaya çıkmaktadır. Bu hislere ayrıca suçluluk düşüncesi de eşlik edebilmektedir. Bireyler bu durum içerisindeyken ani duygusal tepkiler verebilmektedirler.
Davranışsal Alan
Birey depresyonda ise insanlardan uzaklaşma, sosyal olarak geri çekilmeler, yalnız kalma ihtiyacı, yaşam enerjisinde düşüş ve günlük işlevleri yerine getirememe gibi davranışsal belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Birey en basit olarak yataktan çıkmakta dahi zorlanabilmektedir.
Bedensel Alan
Birey depresyonda ise yoğun bir enerjisizlik, normalden çok uyuma ya da uykuya dalmakta problem yaşama, aşırı yeme ya da iştah kaybı, tıbbi olarak sebebi bulunamayan baş ve sırt ağrıları, mide ve sindirim yolu problemleri, yorgunluk, cinsel istek kaybı ve bitkinlik gibi depresyonun bedensel alan da etkileri bulunmaktadır.
Antalya Psikolog Tunahan Şahin